Adak Kurbanı

 


Adak kurbanı kişinin hayrına yaptığı bir kurban kesimi türüdür. Yani insan bir arzusunu yerine getirdiğinde, bir durum ortaya çıktığında veya bir mal edindiğinde, sünnet ve farz sayılmayan hayrı işlemiş olur. Ancak hayvanın kurban olarak sunulması için dileğin kabul olması gerekir. Adak kurbanın etkisi  dünya hayatında hayırlıdır. Bağış yapan yoksulu sevindirir ve karşılığını alır. Üstelik fedakarlıkları sayesinde açgözlülüklerinden kurtulmuşlar, fedakarlıkları sayesinde birlik duygusunu geliştirmiş olur.

Adak Kurbanı Hangi Zamanda Gerçekleştirilir?

Adak kurbanı için zaman fark etmez. Yılda istediği zaman adak kurbanın kesilmesi uygun olur.  Adak kurbanı belirli zaman içinde veya bir şartın gerçekleşmesinden sonra kesilecekse, bu süre içinde ve şartın tamamlanmasından sonra adak kurbanını kesmelidir.

Adak Kurbanı Ne Kadar Günde Yapılmalıdır?

Adak kurbanı belirli bir güne bağlı değildir. Kurbanlık koyun şartlı ise, şartların oluşması halinde derhal kesilmelidir. Eğer bir zorunluluk yoksa dilediğiniz günde kurban kesebilirsiniz. Yılın her günü kurban kesilebilir.

Adak Türleri Nelerdir?

Adaklık, dini kuralı olmadığı halde ibadetleri yerine getirmeye kendilerini adayan kişiler yapar. Adak vermek, kişinin kendisine görev bildiğinde dolayı yapılan bir eylemdir.  İnsanların kendi rızalarıyla yaptıkları adakın iki türü vardır:

-Zorunlu olmayan adak: Bu adakın herhangi bir şartı yoktur ve buna mutlak adakta denir.

-Koşula göre yapılan adak: Kişinin kendisini şartlandırdığı adak türüdür. Eğer ki kişi kendini adak vermeye şartlandırmışsa, bunu yapması gerekir.

Yorumlar