Kalbe Stent İşlemi mi Bypass İşlemi mi Daha Uygundur?

 


Damarlarda yaşanan tıkanıklık durumlarında en doğru karar kardiyoloji uzmanları tarafından verilir. Stent mi bypass mı sorusu sıklıkla karşılaştırılan ve araştırılan bir konudur. Stentlerin daha iyi olduğu hususunda araştırma çalışmaları mevcut olsa da bu durumun tam tersi bypass ameliyatının da uzun vadede kişiye daha faydalı olacağı öngörülür. Burada bilinmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi hastaların mevcut durumudur.

Yapılan tetkikler sonucunda hastanın uzun vadede rahat etmesini sağlayacak tedavi yöntemi belirlenir. Bypass ameliyatı eski dönemlerden bugüne dek uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bypass ameliyatında göğüs kemiği kesilirken, stent işleminde kasıktan ince bir boru uygulanarak tıkalı olan damarın açılması sağlanır. Hastanın şeker gibi ciddi rahatsızlıkları var ise bypass uygulaması yapılır. Stent ise bypass işlemine göre daha kolay bir işlemdir.

Stent Takılan Hastanın Riski Mevcut mudur?

Kalbe stent takılması riskli mi sorusu ameliyat olacak kişiler için önem arz eder. Her ameliyat sonrasında olduğu gibi stent işleminden sonra da risk mevcuttur. Ancak ameliyat sonrasında doktor ve hasta ilişkisinin devamı, verilen direktiflere uyum sağlama gibi detaylar hastanın risklerini ortadan kaldırır. Stent işlemi kasık bölgesinden yapıldığı için ameliyat sonrasında bacağınızı mümkün olduğunca düz tutup bükme hareketlerinin yapılmaması gerekir. Doktorun vermiş olduğu ilaçların düzenli kullanılması da bu süreci problemsiz atlatmanıza yardımcı olur.

Yorumlar