Ekşi
ve acının en güzel birleşimi olan şalgam suyunun evde de yapılabileceğini
biliyor muydunuz? Tabi bu işlem için en iyi sebzeleri en doğru koşullarda
mayalamanız ve çok dikkatli olmanız gerekiyor. En iyi şalgam suyu,
şalgam, havuç ve pancar ile elde edilir. Şalgam, havuç ve pancar yıkanıp kabukları
güzelce soyulur. Şalgam ve pancarlar ince ince dilimlenir, havuçlarda 4 eşit
parçaya ayrılır. Bu işlemden sonra temiz bir tülbent ya da bezin içine yarım
ekmek bohça galine getirilir ve tülbentin uçları bağlanır. Bu işlemden sonra tüm bu malzemeler geniş bir
bidona doldurulur. Suda eritilen tuz da karıştırıldıktan sonra bidonun içine
dökülür. Ağzı sıkıca kapanan bidon, 15 gün boyunca asla açılmadan serin ve
güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilir. 15 gün geçtikten sonra bidonun
içerisinde maya görevi gören tülbenti çıkartarak şalgam suyunuzu soğumaya
bırakabilir ve istediğiniz zaman içebilirsiniz.
Acılı Şalgam Suyu
Türk mutfağında olmazsa olmazlardan birisi olan şalgam suyu,
özellikle de kebap ve fırın yemeklerinin yanında tercih edilmektedir. Acılı şalgam suyu özellikle de
Güneydoğu Anadolu mutfağının yapıtaşlarından birisidir. Yapımı acısız şalgam
suyuna göre daha uzun süren bu içeceği özellikle de Adana yöresinde
içmelisiniz. Şalgam suyunun anavatanı olarak bilinen Çukurova, şalgam suyu
konusunda kendisini tüm dünyaya kanıtlamış ve bu içeceğin patentine sahip tek
bölgedir.
Yorumlar
Yorum Gönder