En İyi Şalgam Suyu Nasıl Yapılır?

 


Ekşi ve acının en güzel birleşimi olan şalgam suyunun evde de yapılabileceğini biliyor muydunuz? Tabi bu işlem için en iyi sebzeleri en doğru koşullarda mayalamanız ve çok dikkatli olmanız gerekiyor. En iyi şalgam suyu, şalgam, havuç ve pancar ile elde edilir.  Şalgam, havuç ve pancar yıkanıp kabukları güzelce soyulur. Şalgam ve pancarlar ince ince dilimlenir, havuçlarda 4 eşit parçaya ayrılır. Bu işlemden sonra temiz bir tülbent ya da bezin içine yarım ekmek bohça galine getirilir ve tülbentin uçları bağlanır.  Bu işlemden sonra tüm bu malzemeler geniş bir bidona doldurulur. Suda eritilen tuz da karıştırıldıktan sonra bidonun içine dökülür. Ağzı sıkıca kapanan bidon, 15 gün boyunca asla açılmadan serin ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilir. 15 gün geçtikten sonra bidonun içerisinde maya görevi gören tülbenti çıkartarak şalgam suyunuzu soğumaya bırakabilir ve istediğiniz zaman içebilirsiniz.

Acılı Şalgam Suyu

Türk mutfağında olmazsa olmazlardan birisi olan şalgam suyu, özellikle de kebap ve fırın yemeklerinin yanında tercih edilmektedir.  Acılı şalgam suyu özellikle de Güneydoğu Anadolu mutfağının yapıtaşlarından birisidir. Yapımı acısız şalgam suyuna göre daha uzun süren bu içeceği özellikle de Adana yöresinde içmelisiniz. Şalgam suyunun anavatanı olarak bilinen Çukurova, şalgam suyu konusunda kendisini tüm dünyaya kanıtlamış ve bu içeceğin patentine sahip tek bölgedir.

Yorumlar