Trend Moda Nedir? Ne Anlama Gelir?

 


Son dönemlerde bazı kavramların adını daha sık duymaya başladık. Hiç şüphesiz bunlar arasında trend moda kavramı son derece önemli bir kavram olarak dikkatleri çekmektedir. Moda zaten trend olansa trend moda ne anlama gelmektedir? Bu sorunun cevabını vermek gerekir.

Öncelikle moda trend olan demek değildir. Bu çok yanlış bilinen bir kavram olarak ön plana çıkar. Bir toplumun değil, toplumun belli bir kesiminin ön plana çıkardığı giyim anlayışının toplumun diğer kesimi tarafından benimsenmesi modayı beraberinde getirir. Aslında bu durumun öncelikli nedeni Türk Dil Kurumu tarafından da belirtilmiştir. Buna göre moda, süslenme ihtiyacı olarak tanımlanır.

Trend kavramı ise toplumun çok büyük bir kısmı tarafından kabul edilen ve önemsenen eşya anlamına gelmektedir. Bu sebeple birbiri ile temelde zıt gibi duran bu iki kavramın birleşmesi ile trend moda seçeneği ön plana çıkar.

Trend genel anlamda daha uzun süreli bir süreç olarak ön plana çıkmasına rağmen moda çoğunlukla mevsimlik olarak geçiş gösterir. Bu sebepledir ki, trend kavramının ekonomi ve sanat başta olmak üzere pek çok konu başlığında aktif olarak kullanılıyor olması gibi bir durum söz konusu olmaktadır. Yalnız bazı seçenekler bir araya geldiğinde moda seçeneklerinin de farklı olduğunu da unutmamak gerekir. Moda ve trend kavramları bu sebepledir ki birbiri ile içiçe olmasına rağmen bir anlamda da farklı bir seçenek olarak ortaya çıkmaktadır.

Yorumlar