Epoksi Boya Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

 


Epoksi boya, kimyasal maddeden elde edilen bir reçine olup zemine desen, mukavemet ve şekil vermesinden dolayı ilkin yapıştırıcı amacıyla kullanılırdı. Günümüzde zemin kaplama işlemlerinin yanında sehpa, masa ve üç boyutlu olmak üzere birçok dekorasyon malzemesinde kullanılır. Sıvı haldeki reçinenin içerisine titan, barit ve renk pigmentleri ve yüzey ajanları koyularak mikser aracılığıyla yapılmakta olan bir boya türüdür.

Epoksi boya muhtevasında bulunan reçine sayesinde, yerde veya kullanılan alanda; yapışma mukavemeti sağlar. Darbelere karşı dirençli bir kullanım sağlaması nedeniyle günümüzde hemen her alanda kullanılmaya başlanmıştır. Farklı çeşitlerde üretilen epoksi boyalar, kaplama ve sürme olarak sınıflandırılabilir.

Epoksi Boya Nerelerde Kullanılır?

Epoksi boya, zemin dışında çeşitli dekorasyon malzemelerinde kullanılmasıyla daha çok tercih edilmeye başlanmış ve malzemeye karşı farklı bir bakış açısı geliştirilmiştir. Malzemeye kattığı sağlamlık sayesinde, zeminden masaya takılardan üç boyutlu malzemelere kadar her yerde özgürce kullanılabilir. Epoksi boya türü, uygulanmadan önce iyice araştırılmalı ve uygunluk gözetilerek tatbik edilmelidir.

Epoksi boya, öncelikle epoksi zemin kaplama uygulamalarında kullanılır. Epoksi zemin, görüldüğü anda kalitesini ve dayanıklılığını belli eder ve yüzeye hoş bir görünüm katar. Epoksi boya ayrıca eşya tasarımında da kullanılır. Eşyalara hem mukavemet kazandırmak hem de hoş bir görünüm yakalamak için epoksi boya uygulanır. Epoksi boya, masa yüzeylerinde de kullanılır.    

Yorumlar