İğne Oyası Modelleri

 


Anadolu’da geçmişte gelen ve hala ısrarla sürdürülen bazı motifler kullanılır. Bu motifler arasında, iğne oyası modelleri, bebek, masa ve tepsi örtüleri, bohça kenarları yer alır. Bu motiflerin arasından iğne oyası modelleri, günümüzde eski popülaritesini sürdürmese de yine de yaygın şekilde kullanım görür. Birçok kadın, iğne oyası aracılığıyla sanatını özgürce icra eder.

İğne oyası, oldukça mühim ve ince bir işçilik ister. Bu nedenle, iğne oyası yaparken son derece hassas olmak ve itinayla planlananları işlemek gerekir. Bu hassas işçiliğin sonunda ortaya son derece anlamlı bir süsleme çıkar ki bu durum, sanatını icra edenlerin bu işten ciddi miktarlarda kazanım sağlamasına yarar.

Oya Modelleri Nedir?

Eskiden hemen her gelin bohçasında kendine yer edinen oya modelleri, şimdilerde azalarak da olsa bu tür bohçalarda kritik bir yer işgal eder. Günümüzde tülbent harici unsurlarda da kullanılan oya modellerine, internet sitelerindeki bloglardan ve videolardan rahatlıkla erişilip bilgi alınabilir. Bu konu hakkında kapsamlı araştırma yapanlar, internet üzerindeki düzgün tarama faaliyetleriyle istediklerine erişirler.

Oya modelleri kadar öne çıkan bir diğer husus da örgü modelleri olmaktadır. Örgü modelleri sayesinde, modern tasarımın ortaya koyucusu olunabilir. Böylelikle hem geleneklere açılan yerel kapı ardına kadar açılır hem de moderniteye yönelik eserler ortaya konur. Sanatın icrasına yakından tanıklık edenler, eserlerle birlikte büyülenirler.

 

Yorumlar