Merkezi Isıtma Sistemleri

 


Kombi sistemlerinin yaygınlaşmasından sonra ısınmada bir nevi bireysellik dönemi başlamış kabul edilmektedir. Ancak özellikle biraz daha geriye gidildiğinde hanelerde kombi kullanılmadığı görülecektir. Merkezi ısıtma sistemleri kombiden önce sıklıkla tercih edilen ısınma sistemlerinin başında bulunmaktadır. Bu sistem tüm binanın aynı sıcaklık üzerinden ısıtılmasını sağlamaktadır. Artıları olduğu gibi eksileri de olduğundan ötürü sisteme kombi gibi alternatifler getirilmiştir. Ancak halen istekler çerçevesinde yapılarda merkezi ısıtma üzerinden ısınma sağlanabilmesi mümkündür.

Alttan Isıtma

Isınmada kalorifer petekleri genellikle eski binalarda insanların karşısına çıkmaktadır. Yerden ısıtma sistemleri sayesinde petekli görünümlere artık pek rast gelinmemektedir. Bahsedilen yerden ısıtma sisteminin kurulabilmesi için öncelikle zeminde uygun yerler kazılmaktadır. Kazılan alanlara ise uygun olan su boruları yerleştirilmektedir. Boruların içerisinde dolaşan ılık su sayesinde ev zeminden başlayarak ısınmış olmaktadır.

Alttan ısıtma sistemleri ısınmanın en doğal yollarından biri olarak tanımlanabilmektedir. Çünkü sistem petek borularından çıkan sıcak havya göre oldukça farklı işlemektedir. Üstelik özellikle nefes alma sorunları çekenler için yerden ısıtma sistemlerinin bulunduğu hanelerin kullanımı önerilmektedir. Çünkü yerden ısınma sağlandığından ötürü evin içerisindeki hava diğer sistemlerde olduğu gibi kurumamaktadır. Bu da modernizasyonun yanı sıra daha sağlıklı günler elde edilmesi bakımından da bir artı kazanımını sağlamış olmaktadır. Yerden ısıtma sistemlerinin evlere döşenmesi ise özellikle ilk zamanlara göre kıyaslandığında daha kısa süre içerisinde tamamlanmaktadır.

 

Yorumlar