Çölyak hastalığı veya glüten intoleransı olmayan kişiler
için, glüten vücuttaki "iyi" bakterilere besin sağlayan bir
prebiyotik gibi görünmektedir. Arabinoksilan, oligosakkaritler ve buğday
kepeğinden oluşan bir prebiyotiktir ve bağırsak yolunda probiyotiklerin ve
bifidobakterilerin aktivitesini artırabilir. Bu bakteriler genellikle sağlıklı
bir insan bağırsağında bulunmalıdır. Miktarındaki veya aktivitesindeki
değişiklikler, iltihaplı bağırsak hastalığı, kolorektal kanser ve bağırsak
sendromu gibi bağırsak hastalıkları ile ilgilidir. Glutensiz
ürünler aslında sadece ona olumsuz tepki verenler için bir sorun
olduğuna dikkat etmek önemlidir. Medyanın buğday ve glütene yönelik olumsuz
tutumu, sağlıklı bir diyete katılıp katılmadıklarına dair şüpheleri artırdı,
ancak bu iddiaları destekleyen yayınlanmış çok az çalışma olduğunu vurguladı,
aslında yayınlanan araştırmalar aksini gösteriyor.
Gluten Zararları
Glutensiz ekmek
tüketiminde kullanılan bazı kişilerde ciddi yan sebeplere neden olmaktadır. Bu kişilerin
vücut sistemi gluteni bir toksin olduğu şekilde algılayıp bağışıklık
hücrelerini uyarmaktadır ve glutene karşı bir tepkioluşturmaktadır. Glutene
karşı hassasiyeti olan kişi glutensiz tüketime devam ederse, bu
belli bir süre ile iltihapla sonuç alan vücutta bir tür savaş zemini
yaratmaktadır. Yan etkileri içinde hafif şiddet içeren durumlar için yorgunluk,
şişkinlik, kabızlık gibi, daha önemli etkilerde ise istemsiz kilo kaybetme,
yetersiz beslenme, bağırsak hasarı gibi etkiler görülmektedir. Bu nedenle gluten
ve glutensiz ürünler kullanılırken dikkatli olunmasında fayda görülür. Bu neden
ile glütensiz ürünler tüketmeniz sizin için sağlığınıza daha yararlı olacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder