Gluten Faydaları

 


Çölyak hastalığı veya glüten intoleransı olmayan kişiler için, glüten vücuttaki "iyi" bakterilere besin sağlayan bir prebiyotik gibi görünmektedir. Arabinoksilan, oligosakkaritler ve buğday kepeğinden oluşan bir prebiyotiktir ve bağırsak yolunda probiyotiklerin ve bifidobakterilerin aktivitesini artırabilir. Bu bakteriler genellikle sağlıklı bir insan bağırsağında bulunmalıdır. Miktarındaki veya aktivitesindeki değişiklikler, iltihaplı bağırsak hastalığı, kolorektal kanser ve bağırsak sendromu gibi bağırsak hastalıkları ile ilgilidir. Glutensiz ürünler aslında sadece ona olumsuz tepki verenler için bir sorun olduğuna dikkat etmek önemlidir. Medyanın buğday ve glütene yönelik olumsuz tutumu, sağlıklı bir diyete katılıp katılmadıklarına dair şüpheleri artırdı, ancak bu iddiaları destekleyen yayınlanmış çok az çalışma olduğunu vurguladı, aslında yayınlanan araştırmalar aksini gösteriyor.

Gluten Zararları

Glutensiz ekmek tüketiminde kullanılan bazı kişilerde ciddi yan sebeplere neden olmaktadır. Bu kişilerin vücut sistemi gluteni bir toksin olduğu şekilde algılayıp bağışıklık hücrelerini uyarmaktadır ve glutene karşı bir tepkioluşturmaktadır. Glutene karşı hassasiyeti olan kişi glutensiz tüketime devam ederse, bu belli bir süre ile iltihapla sonuç alan vücutta bir tür savaş zemini yaratmaktadır. Yan etkileri içinde hafif şiddet içeren durumlar için yorgunluk, şişkinlik, kabızlık gibi, daha önemli etkilerde ise istemsiz kilo kaybetme, yetersiz beslenme, bağırsak hasarı gibi etkiler görülmektedir. Bu nedenle gluten ve glutensiz ürünler kullanılırken dikkatli olunmasında fayda görülür. Bu neden ile glütensiz ürünler tüketmeniz sizin için sağlığınıza daha yararlı olacaktır.

Yorumlar