Dökme tütün ekimi gibi birçok seçenek
bulunmaktadır. Tütün yetiştirmek için
toprak sonbaharda işlendi. İlkbaharda tarla ekime hazırdır. Ekimden önce
tohumları suya batırın ve erken ilkbaharda yastıklara ekin. Tütün yastıkları
güneşli bir yere yerleştirilmelidir. Fide altlığı üzerinde yabancı ot kontrolü,
sulama ve gübreleme yapılmalıdır. Fideler 6-8 cm olunca tarlada açık alana
dikilir. Dondan sonra tohumlar genellikle Mayıs ayında ekilir. Ayrıca kaliteli
tütün elde etmek için çiçeklenme başlangıcında bitkinin üst kısmından kesilir
ve bitkide 10-15 yaprak kalır. Bu işleme toplama denir. Tütün 90-120 günde
büyür. Hasat Temmuz ayı başlarında başladı. Hasat günün erken saatlerinde elle
yapılır. Kurutma işlemi birçok şekilde yapılır (güneşte, depoda, bacada
kurutma). Kurutulduktan sonra depoya taşınan yapraklar su ile nemlendirilir
(tavlanır) (tavlanır) ve yumuşatılan yapraklar ayrıldıktan sonra eşleştirilerek
ticarete gönderilir.
Dökme Tütün Türkiye’de Yetiştirilen Yerler
Türkiye'de ince, küçük yapraklı, parlak ve hoş aromalı,
kaliteli tütün (yönlü tütün) yetiştirilmektedir. Oryantal tütün, kuraklık türü
nedeniyle sulamadan yetiştirilebilir. Sarmalık tütün yaprakları, pipo tütünü
ve nargile yapılır. Füme tütün, Oriental tütünden hazırlanır. Ucuz
tütün almak için yetiştirilen yerden almak gereklidir.
·
Ege bölgesi (Akhisar, Söke, Manisa, Denizli,
Kütahya ve Eşme yakınında).
·
Karadeniz bölgesi (Erbaa, Vezirköprü, Bafra,
Samsun, Bolu, Amasya, Trabzon yakınları).
·
Trakya bölgesi (Kisan, Kırklareli yakınında).
·
Marmara bölgesi (Balıksır, Bursa, İzmit,
Çanakkale).
·
Doğu Anadolu (Malatya, Bitlis, Moos, Hakka).
·
Güneydoğu Anadolu (Diyarbakır, Adıyaman).
Yorumlar
Yorum Gönder