Dökme Tütün Ekimi

 


Dökme tütün ekimi gibi birçok seçenek bulunmaktadır.  Tütün yetiştirmek için toprak sonbaharda işlendi. İlkbaharda tarla ekime hazırdır. Ekimden önce tohumları suya batırın ve erken ilkbaharda yastıklara ekin. Tütün yastıkları güneşli bir yere yerleştirilmelidir. Fide altlığı üzerinde yabancı ot kontrolü, sulama ve gübreleme yapılmalıdır. Fideler 6-8 cm olunca tarlada açık alana dikilir. Dondan sonra tohumlar genellikle Mayıs ayında ekilir. Ayrıca kaliteli tütün elde etmek için çiçeklenme başlangıcında bitkinin üst kısmından kesilir ve bitkide 10-15 yaprak kalır. Bu işleme toplama denir. Tütün 90-120 günde büyür. Hasat Temmuz ayı başlarında başladı. Hasat günün erken saatlerinde elle yapılır. Kurutma işlemi birçok şekilde yapılır (güneşte, depoda, bacada kurutma). Kurutulduktan sonra depoya taşınan yapraklar su ile nemlendirilir (tavlanır) (tavlanır) ve yumuşatılan yapraklar ayrıldıktan sonra eşleştirilerek ticarete gönderilir.

Dökme Tütün Türkiye’de Yetiştirilen Yerler

Türkiye'de ince, küçük yapraklı, parlak ve hoş aromalı, kaliteli tütün (yönlü tütün) yetiştirilmektedir. Oryantal tütün, kuraklık türü nedeniyle sulamadan yetiştirilebilir. Sarmalık tütün yaprakları, pipo tütünü ve nargile yapılır. Füme tütün, Oriental tütünden hazırlanır. Ucuz tütün almak için yetiştirilen yerden almak gereklidir.

·        Ege bölgesi (Akhisar, Söke, Manisa, Denizli, Kütahya ve Eşme yakınında).

·        Karadeniz bölgesi (Erbaa, Vezirköprü, Bafra, Samsun, Bolu, Amasya, Trabzon yakınları).

·        Trakya bölgesi (Kisan, Kırklareli yakınında).

·        Marmara bölgesi (Balıksır, Bursa, İzmit, Çanakkale).

·        Doğu Anadolu (Malatya, Bitlis, Moos, Hakka).

·        Güneydoğu Anadolu (Diyarbakır, Adıyaman).

Yorumlar