Kaza Tazminatı Nasıl Belirlenir?

 


Araçlar için sigorta bir zorunluluktur ve bu nedenden dolayı da kaza tazminatı sigortaların devreye girmesi ile ödenir. Trafik kazası tazminatı miktarı için net bir rakam söylemek tamamen yanlış bir bilgiden ibaret olacaktır. Nitekim kaza halinde kaza yapanların kusurları öncesinde belirlenir ve bu belirlemeye göre de ödenecek tazminat belirlenebilir. Trafik kazasında 100 bin TL’lik bir hasar meydana gelirse ve kaza yapanlardan birisinin kusuru %70 diğer ise %30 ise, 70 bin TL %70 kusurlu kişi bu ödemeyi yapar. 30 bin TL ise diğer kişinin sorumluluğundadır.

 Aynı zamanda kaza yapıldığında herhangi bir can kaybının olması da bu miktarın belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Hatta bu durumda eğer gerekli şartlar uygun ise destekten yoksun kılma tazminatı da devreye girer. Maluliyet tazminatı da kaza sonrası iş göremez duruma gelen kişilerce kullanılabilecek olan bir tazminat hakkıdır.

Trafik Kazalarında Can Kaybı Sonrası Tazminat Hesaplama

Eğer trafik kazasında ölen kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler var ise ve can kaybı sonrası bu destekten mahrum kalınacak ise destekten yoksun kalma tazminatı ödenmesine karar verilir. Genellikle aile bireyleri bu tazminat hakkından faydalanır; ama 3. Kişilerde destek aldıklarına dair bir kanıt sunarlar ise, bu tazminat hakkından faydalanabilmektedir. Eğer kazada ölen bir çocuk ise de destekten yoksun kalma tazminatı talebinde bulunabileceği bilinmelidir.

Yorumlar